home

Domaći zadaci

Jocina virtuelna učionica

Nalazite se u virtuelnoj učionici Jovana Kneževića namenjenoj učenicima Šeste beogradske gimnazije.

1. Razumevanje zadatka - prvo treba razumeti zadatak.

Šta je nepoznato? Šta je zadato? Kako glasi uslov? Da li je moguće zadovoljiti zadati uslov? Da li je uslov dovoljan za određivanje nepoznate? Ili nije dovoljan? Možda je previše određen? Ili kontradiktoran? Nacratj sliku! Uvedi odgovarajuće oznake! Rastavi različite celine uslova. Da li možeš da ih zapišeš?

2. Stvaranje plana - potraži vezu između zadatog i nepoznatog!

Ako se ne može naći direktna veza, možda će biti potrebno rešiti pomoćne zadatke. Napokon, treba napraviti plan rešavanja.

Da li si sličan zadatak već video? Ili si video isti zadatak u nešto drugačijem obliku? Znaš li neki srodni zadatak? Znaš li teoremu koja bi ti mogla pomoći? Obrati pažnju na nepoznatu! Probaj da se prisetiš nekog tebi poznatog zadatka koji sadrži istu ili sličnu nepoznatu! Evo zadatka koji je sličan tvom, a već je rešen! Možeš li ga upotrebiti? Možeš li primeniti njegov rezultat? Možeš li primeniti metodu kojom je zadatak rešen? Možda će ti uvođenje nekog pomoćnog elementa omogućiti da iskoristiš taj zadatak? Možeš li zadatak da izraziš drugačije? Vrati se na definicije!

Ukoliko ne možeš da rešiš postavljeni zadatak, pokušaj najpre da rešiš neki sličan zadatak. Možeš li smisliti pristupačniji ličan zadatak? Uopšteniji zadatak? Specijalniji zadatak? Analogan zadatak? Možeš li rešiti deo zadatka? Zadrži samo jedan deo uslova, a ostatak odbaci; koliko je u tom slučaju određena nepoznata, kako se ona može menjati? Možeš li iz datih podataka zaključiti nešto korisno? Možeš li promeniti nepoznatu ili zadate podatke, ili - ako je potrebno - oboje, tako da nova nepoznata i novi zadati podaci budu međusobno bliži? Da li si iskoristio sve što je zadato? Da li si iskoristio ceo uslov? Da li si uzeo u obzir sve bitne pojmove koji se nalaze u zadatku?

3. Izvršavanje plana - izvrši svoj plan!

Ako sprovodiš svoj plan rešavanja, kontroliši svaki korak! Možeš li jasno da vidiš da je korak ispravan? Možeš li dokazati da je ispravan?

4. Osvrt - proveri dobijeno rešenje!

Možeš li kontrolisati rezultat? Možeš li kontrolisati dokaz? Možeš li rezulat izvesti na drugi način? Možeš li da ga uočiš na prvi pogled? Možeš li dobijeni rezultat ili upotrebljenu metodu primeniti na neki drugi zadatak?

Iz knjige How to solve it, autor Đerđ Poja (George Pólya)